Colecții

Autoportretul lui Karácsony János 

Partea semnificativă a materialului artistic al Muzeului Tarisznyás Marton o alcătuiesc picturile, lucrările de grafica și desenele.  Acest material cuprinde două mari colecții: moștenirea lui Karácsony János și colecția de artă a colecționarului din Gheorgheni Elekes Vencel.

Acesta din urmă în anul 1981 a donat muzeului un material semnificativ numărând 669 piese, din care 498 de piese ex libris, 171 de picturi și două sculpturi. Pe lângă acestea amintim colecția lui Incze Ferenc, pe care moștenitorii artistului au depus-o la muzeu în 2012.

Acest material este compus din picturi originale suprarealiste, pe care se intrevăd pe alocuri semnele expresionismului: 94 de picturi, 127 de desene in cărbune, 202 de schițe precum si un număr mare de articole personale își găsesc locul în această colecție.

Partea principală al colecției Karácsony János o alcătuiesc peisajele desenate și cele în acuarelă reprezentând Gheorgheniul și satele din jur, știut fiind faptul că la inițiativa lui Tarisznyás Márton artistul s-a plimbat în zonele înconjurătoare captându-le amintirile, evenimente istorice, străzile și valorile. Pe lângă acesetea îsi găsesc locul și picturi în ulei care descriu, de asemenea, peisajele din Gheorgheni, oamenii și obiceiurile lor. Descoperim de asemenea în colecția Karácsony János desenele și decorurile pentru instalațiile de istorie naturală și expoziția etnografică.