Expoziții temporare

ANNA – Destin de femeie în secolul XX.

Această expoziție prezintă întâmplări fictive, și urmărește tradiția istoriografiei și etnografiei care descrie povestea vieții omului de rând în conjunctura marilor evenimente istorice. Acceptă totodată o metodă prin care obiectele muzeale nu sunt expuse pentru propria lor poveste, ci pentru a reprezenta în amploare modul de trai, aspectele locuinței sau portul unei anumite clase sociale.

Expoziția ne trimite înapoi undeva în Secuime de la mijlocul secolului al 20-lea, într-o societate care trăiește după anumite reguli severe, nescrise, unde o fată nemăritată, rămasă gravidărămâne fără viitor. Cum era soarta unei femei căsătorite cu forța? Cum era soarta unei servitoare sau a unei muncitoare de fabrică? Democrația populară (socialistă) era la rândul lui o democrație adevărată? Iar singurătatea însemna libertate? Despre aceste întrebări mărturisesc vorbele, gândurile imaginate ale Annei.

Anna din expoziție nu este o persoană reală: ea este protagonista imaginației. Este o femeie oarecare, al cărei soartă este determinată de către normele locale, dar și de politica globală. Soarta ei nu influențează istoria, din contră, ea este de fapt victima evenimentelor majore. Vizitatorul are posibilitatea de a face față cu marile decizii ale vieții și de consecințele acestora: Ce ar fi fost, dacă…

Când un obiect ajunge în colecția muzeului, este scos definitiv din mediul lui original, primește un sens nou, simbolic. Muzeele de istorie au scopul de a păstra cât mai mult din sensul original al obiectelor, și ca redarea să fie cât se poate de autentică. Această expoziție urmează o altă idee. Acceptă metoda ca obiectele, pe lângă propria lor poveste, să figurează într-o altă întâmplare, imaginară. Obiectele aici sunt partea unei scene care ne exprimă faptul, că ”s-ar fi putut întâmpla și așa…” Interioarele care ghidează vizitatorul au scopul de a ajuta ca din spatele scenelor să reiese o realitate dezvăluită în urma diferitelor cercetări științifice.