Az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány Megőrzött múlt című kiállítása Gyergyószentmiklósra költözik.

A 2020-ban, 82 évesen elhunyt gróf Bethlen Anikó néprajzi gyűjteményének textíliáiból és viseletdarabjaiból kialakított tárlatot Marosvásárhely, Kolozsvár és Válaszút után a gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeumban is megtekintheti a közönség.
2020–2021 folyamán az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány szervezésében került sor a teljes textil- és viseletgyűjtemény felmérésére, a tárgyaknak dr. Tötszegi Tekla szakértő bevonásával történő azonosítására. Bár a grófnő gyűjtött polgári környezetből származó tárgyakat is, gyűjteménye nagyobb részét az erdélyi magyar, román és szász paraszti közösségekből származó darabok képezik: különféle háztartási eszközök, fazekastermékek, gyári kerámiák, háztartási és lakástextíliák, viseletdarabok. A leltárba vett több mint 8400 tárgynak mintegy fele háztartási és lakástextil, másik fele viseletdarab. Ebből a hatalmas anyagból válogattunk ki száznál is több darabot, és kínáljuk megtekintésre az érdeklődőknek.
A megnyitóra 2022. december 4-én kerül sor, 16 órától. A tárlat 2023. március 20-ig látogatható, a múzeum nyitvatartási programja szerint.